Care este valabilitatea unui studiu geotehnic?

Care este valabilitatea unui studiu geotehnic?

Suntem intrebati de multe ori care este valabilitatea unui studiu geotehnic? Pe scurt, raspunsul este unul simplu: termen de valabilitate nu exista.

Totusi, pe larg, subiectul poate fi dezbatut mai in detaliu. Da, un studiu geotehnic in teorie nu are un termen de valabilitate pentru ca de cele mai multe ori, conditiile geotehnice identificate nu se vor schimba mii, sute de mii sau poate chiar milioane de ani de acum incolo. Cu toate acestea, exista o serie de modificari ce pot apare care pot necesita modificari sau chiar refacerea studiului geotehnic:

  • Depunerea unor umpluturi pe terenul respectiv, anterior inceperii constructiei, caz in care trebuie analizata structura si proprietatile umpluturii folosite
  • Modificarile legislative care pot solicita de exemplu prin modificarea normativelor, noi cercetari, noi informatii aferente proprietatilor solului
  • Modificarile constructive pot face studiul geotehnic insuficient. De exemplu, un studiu geotehnic realizat pentru o casa simpla cu un singur foraj la 6 metri adancime nu mai ofera informatii suficiente daca pe acelasi amplasament se doreste ridicarea unei case cu 3 etaje si subsol. De aceea, este important ca inca din momentul in care se executa studiul geotehnic sa se cunoasca la un nivel macar aproximativ dimensiunile viitoarei constructii.

In ultima speta, trebuie sa clarificam insa gradul de exactitate dorit. De exemplu, daca initial se dorea o casa cu o suprafata de 10mx12m, daca aceste dimensiuni se modifica doar cu 2-3 metri, studiul geotehnic in principiu ramane valabil. Cu toate acestea, daca dimensiunile se modifica semnificativ, de exemplu se dubleaza, cel mai probabil va fi nevoie de realizarea a inca unui foraj. Mai multe despre modul in care dimensiunile influenteaza studiul geotehnic am scris si aici.

Asadar, in functie de cele 3 riscuri mai sus mentionate, puteti sa stabiliti momentul exact in care sa realizati studiul geotehnic. Recomandarea noastra este ca in cazul in care nu detineti terenul, sa realizati macar un studiu geotehnic preliminar inainte de a-l achizitiona, pentru a va asigura ca ulterior nu veti fi nevoit sa cheltuiti suplimentar foarte multi bani in sturctura de rezistenta a constructiei.

Cere oferta de pret!
SUNA ACUM!