De foarte multe ori suntem intrebati ce importanta are tipul de constructie asupra modului in care se realizeaza studiul geotehnic. Raspunsul este destul de simplu si tine in primul rand de dimensiunile constructiei. In functie de cat de mare e constructia, se determina numarul si adancimea forajelor dar si tipurile de investigatii geotehnice.
De exemplu, daca la o casa obisnuita, formata din parter si un etaj plus laturi de pana in 15 metri, realizarea unei investigatii geotehnice cu un foraj de o adancime de 6 metri este considerata ca avand un raport pret/riscuri acceptabil, in cazul unei hale industriale cu o lungime de 100 metri, un singur foraj vine cu prea multe riscuri. Cu cat creste suprafata aferenta fiecarui foraj, cu atat creste riscul ca in situ conditiile geotehnice sa varieze iar mai apoi sa existe probleme atat la executie cat si ulterior in exploatare.
Avand in vedere practica geotehnica si normativele in vigoare, uzual se realizeaza un foraj la fiecare 15-20 de metri pentru fiecare latura a cladirii, intr-o retea de tip tabla de sah, astfel incat sa se acopere cat mai uniform suprafata investigata. Sigur ca in teren, conditiile geotehnice se pot modifica si doar in cativa metri, astfel ca realizarea unui foraj la fiecare metru patrat de constructie ar reprezenta solutia cea mai sigura. Insa aceasta varianta ar veni cu un cost foarte mare aferent, de aceea, in practica trebuie scazuta frecventa numarului de foraje pana la un nivel in care riscul nu ajunge sa creasca prea mult dar costul este mentinut in limite acceptabile.
In practica insa, se tine cont si de acest compromis intre siguranta si eficienta economica dar si de alte detalii specifice: tipul de cladire, tipul de sol, rezultatele primelor foraje, cercetarea in situ, observarea terenului, experienta geologului, etc. Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati folosind pagina de contact.