Intr-o perioada de boom imobliar, se construieste mult. Si repede. Si din pacate, si prost. Iar apartamentele voastre, care pot avea finisari frumoase, pot ascunde multe defecte mai adanci. Incepand cu lipsa unui studiu geotehnic bine facut. Vezi mai multe si pe www.studiu-geotehnic.ro.
Studiul geotehnic este unul dintre primele lucruri pe care un constructor le face, uneori chiar inainte de a cumpara un teren. Pentru ca studiul geotehnic iti spune practic in ce conditii poti construi pe acel teren, de multe ori, multi investitori responsabili prefera sa realizeze studiul geotehnic inainte chiar sa cumpere acel teren, pentru a nu se regasi in situatia in care, dupa ce cumpara terenul, sa afle ca trebuie sa investeasca foarte mult in structura de rezistenta si sa faca tot proiectul nerentabil. Lucru care insa e valabil chiar si pentru un om obisnuit care isi construieste o casa.
In acelasi timp insa, desi exista obligativitate legala, studiul geotehnic poate fi foarte usor falsificat. In mod normal, un studiu geotehnic contine cel putin un foraj geotehnic cu prelevare de probe si analiza acestora intr-un laborator specializat, rezultatul acestora regasindu-se in studiul geotehnic final. Precum va imaginati, toate lucrurile acestea costa. Iti trebuie oameni care sa efectueaza forajul, echipamente specializate. Oameni care sa analizeze probleme, echipamente specializate. Toate acestea se reflecta in pretul final al unui studiu geotehnic.
Am explicat deja cum un studiu geotehnic te poate ajuta sa economisesti de fapt bani. Cu toate acestea, foarte multi oameni cauta inca sa faca economie de bani incepand cu studiul geotehnic. Si cer doar o hartie, un studiu geotehnic fara foraje, fara analize de laborator. Doar ca sa indeplineasca obligativitatea legala si atat.
Si in final, construiesc tot cum vor ei, fara sa tina cont de specificatiile terenului. Acum exista doua situatii: Fie supradimensioneaza structura de rezistenta, lucru care creste costul si implicit pretul de vanzare al apartamentului, ajungand ca tu sa platesti mai mult pe acel apartament. Lucru care poate nu te deranjeaza asa mult, pentru ca vei vrea sa ai un bloc cat mai rezistent. Cazul asta se intalneste insa rar in realitate. Mai des, se subdimensioneaza structura de rezistenta. Fara efecte vizibile initial. Pana cand dupa cateva luni incep sa apara crapaturi. In tencuiala initial. Si pe urma poate si in structura de rezistenta. Nu am avut in ultimii 30 de ani inca niciun cutremur serios. Va fi foarte interesant de vazut la un eventual cutremur cum se vor comporta toate blocurile noi construite cu scopul imbogatirii dezvoltatorului in primul rand.
Aveti atasata o conversatie cu un asemenea dezvoltator, avuta doar acum cateva zile. Din studierea profilului sau de pe Facebook, omul pare sa construiasca, pe persoana fizica, un bloc cu 7 etaje intr-o zona importanta din Bucuresti. Cand a auzit ca noi facem studii geotehnic pe bune, a inceput sa rada si sa ne ureze succes, semn ca nu era interesat sa cheltuiasca banii necesari pentru asa ceva.
Precum spuneam, aceasta economie de costuri poate nu se vede imediat cand cumparati un apartament nou. Poate nu se vede nici dupa ce va mutati. Poate aveti noroc si nu se vede nici macar la un eventual cutremur. Insa intrebarea care se pune e urmatoarea: daca dezvoltatorul a cautat inca din primul pas al proiectului sa economiseasca bani incercand sa nu faca un studiu geotehnic asa cum este reglementat legal, unde altundeva a mai facut economie de costuri? La calitatea fier betonului? La calitatea betonului? La calitatea instalatiei electrice? La calitatea instaltiei de apa?
Cum verificati toate aceste lucruri? Puteti incepe prin a-i cere dezvoltatorului sa va prezinte studiul geotehnic pentru blocul in care vreti sa va mutati. Daca acesta este realizat de o firma cu vechime in domeniu, are numarul de foraje si adancimea corespunzatore, puteti avea mai multa incredere sa mergeti mai departe cu achizitionarea acelui apartament.