Studiul geotehnic te ajuta sa economisesti bani

De-a lungul timpului am observat ca multi clienti considera ca studiul geotehnic este bun doar pentru a preveni distrugerea casei in timpul unui cutremur. Sau acesta determina rezistenta constructiei. Multi dintre potentialii clienti chiar nu vor sa-si faca un studiu geotehnic, considerandu-l bun doar in situatii speciale si mergand pe principiul ”Lasa ca sunt si alte case in jur construite si nu a picat niciuna”

Dar uita sa-si puna urmatoarea intrebare: ”Oare casele acestea din jur, nu au o structura de rezistenta supradimensionata? Nu au platit proprietarii oare foarte multi bani in plus pentru ceva supradimensionat care se putea construi cu aceleasi rezultate la un pret mult mai mic?”

Cel mai des se intalneste acest caz, cand in lipsa unui studiu geotehnic, proiectantul constructiei alege sa o proiecteze pentru cel mai rau scenariu posibil. Pentru ca el nu stie exact cum este terenul in zona si atunci prefera sa aleaga ”calea cea mai sigura”. Evident, calea cea mai sigura este aceea in care iti faci un studiu geotehnic si vezi care sunt conditiile de pe teren. Si proiectezi exact de cat este nevoie, nici prea mult, nici prea putin.

Asadar, in lipsa unui studiu geotehnic, de foarte multi ori se construieste cu o structura de rezistenta supradimensionata, costul suplimentar al acestor lucrari depasind uneori si de zeci de ori pretul unui studiu geotehnic corect. Este un caz clasic de ”reducere de cheltuieli”, care in final, duce doar la costuri reale mai mari. De asemenea, exista si scenariul din cealalta extrema, in care terenul este mai prost, se subdimensioneaza structura de rezistenta iar apoi reparatiile viitoare ajung sa genereze costuri chiar mult mai mari decat in scenariul discutat in acest articol.

De aceea, atunci cand construiti si nu sunteti convins de utilitatea unui studiu geotehnic (mai ales daca aspectul obligatiei legale nu este suficient), ganditi-va de doua ori daca nu vreti sa bagati mana si mai adanc in portofel pentru ca ati vrut o data sa faceti o mica economie.

Cere oferta de pret!
SUNA ACUM!