Dupa cum stim, orice constructie umana precum sunt cladirile, drumurile sau podurile, se sprijina pe un teren si este foarte important sa se cunoasca si sa se tina cont de comportarea terenurilor sub influenta acestor tipuri de constructii cat si in lipsa lor. De aceea este foarte important ca atunci cand urmarim sa construim ceva nou sa solicitam efectuam un studiu geotehnic asupra terenului vizat.
Un studiu geotehnic ne descrie atat comportanmentul unui teren pe termen scurt sau lung sub actiunea constructiilor, cat si caracteristicile chimice, fizice si mecanice ale terenului ce urmeaza a fi exploatat. Ba mai mult, un studiu geotehnic ne poate furniza informatii pretioase despre prezenta apelor de suprafata cat si a apelor subterane, ajutandu-ne sa prevenim o eventuala inundatie ce ar fi putut sa apara ulterior fara macar sa banuim. De asemenea, studiul geotehnic se ocupa si cu studierea gradului de seismicitate a zonei vizate cat si cu detectarea unor vibratii artificiale care pot sa apara.
Pentru efectuarea studiului geotehnic propriu-zis, este necesara efectuarea de multiple foraje geotehnice, la mici si mari adancimi, pentru recoltarea de probe de sol si roca. Pe baza mostrelor de sol se pot determina informatii asupra caracteristicilor fizice, chimice si mecanice ale pamantului. De asemenea, analizand probele prelevate, se determina tipurile de roca existente si se evidentiaza compozitia mineralologica a acestora. Pe langa foraje geotehnice, un studiu geotehnic include si sondaje deschise, penetrari statice sau dinamice, precum si cercetari geofizice efectuate la suprafata terenului. Alte operatii suplimentare ce pot fi incluse intr-un asemenea studiu pot fi fixarea de piloti de proba, incarcarile pe placi si forfecarile. Incheierea studiului geotehnic nu este ultima parte din cercetarea unui teren, urmand sapaturile pentru fundatie care vor evidentia concordanta dintre studiul realizat si situatia reala a terenului.