Nu se poate construi la fel peste tot. Acest lucru poate părea unul foarte evident, însă nu este luat în considerare decât de foarte puţine ori de către cei care intenţionează să contruiască ceva. Alte criterii sunt importante, precum preţul parcelei de pământ ce urmează să fie achiziţionată, locaţia, accesul la utilităţi. Foarte importante, fără îndoială. Însă de multe ori, este ignorată calitatea pământului de fundaţie, aspect care mai târziu se poate traduce in cheltuieli de mii sau chiar zeci de mii de euro.
De aceeea, sfatul nostru este ca, înainte de a achiziţiona un teren, realizarea unui studiu geotehnic reprezintă prima investiţie ce trebuie efectuată în demersurile ridicării unei construcţii. De ce trebuie făcut un studiu geo înainte de achiziţionarea terenului? Răspunsul este destul de simplu: pentru a şti în ce condiţii se poate construi. Un studiu geotehnic te anunţă dacă vei avea cheltuieli suplimentare cu realizarea structurii de rezistenţă a clădirii. Astfel, înainte să cumperi un teren, poţi afla că acesta are o calitate destul de redusă a pământului de fundare, ceea ce te va obliga să investeşti mai multe mii de euro în structura de rezistenţă.
În acesz caz, dacă vei avea un studiu geotehnic făcut înainte de achiziţionarea terenului, vei fi economisit acele mii de euro. Dacă însă terenul este unul bun, atunci vei putea folosi studiul geotehnic în cadrul documentaţiei necesare ridicării construcţiei. În ambele cazuri, vei avea doar de câştigat.
Dacă vorbim însă de investiţii mult mai mari decât o casă obişnuită, atunci studiul geotehnic realizat înaintea achiziţionării terenului, este şi mai impetuos necesar. În cadrul proiectelor antreprenoriale de mare anvergură, un teren prost de fundare poate să crească foarte mult costurile de construcţie, de multe ori chiar şi cu sute de mii de euro. Iar acest lucru este conştientizat într-o măsură mai mare de către antreprenori, care apelează mai des, la avize geotehnice preliminare.
De obicei, în cazul lucrările de construcţii pentru locuinţe individuale, primul lucru pe care il face clientul este să achiziţioneze terenul, iar mai apoi să-şi aleagă un arhitect. Pentru a afla de la acesta, că are nevoie de un studiu geotehnic. Evident, de cele mai multe ori, rezultatele studiului geotehnic nu sunt ingrijorătoare, însă se intâmplă de suficiente ori, ca studiul geotehnic să scoată în evidenţă o serie de probleme ale terenului de fundare. Şi aproape de fiecare dată, rezolvarea costă suplimentar. Mult. Lucru care s-ar fi putut evita, dacă înainte de achiziţionarea unui teren, s-ar fi efectuat un studiu geotehnic.